Waarom vastgoed een slim alternatief is voor je spaarrekening

Waarom vastgoed een slim alternatief is voor je spaarrekening

Belgen zijn vlijtige spaarders. Nochtans levert een spaarboekje nauwelijks nog rente op en word je door de inflatie zelfs armer wanneer je je geld laat staan. Investeren in vastgoed is dan ook een betere oplossing om je geld echt te laten renderen.

Stel: je hebt een mooi bedrag bij elkaar gespaard en zoekt een veilige manier om dat geld voor jou te laten ‘werken’. Maar hoe doe je dat het best? Een spaarboekje brengt amper iets op, want de rente bedraagt (inclusief getrouwheidspremie) nauwelijks nog 0,11 procent. Je spaargeld verliest dus aan waarde. Door de inflatie hebben je ongebruikte spaarcenten – rekening houdend met de rente – in de loop van 2019 helaas 0,65 procent aan koopkracht verloren. Toch stond er eind 2019 ruim 259 miljard euro geparkeerd op de Belgische spaarboekjes of 13 miljard euro meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de krant De Tijd.

Er zijn nochtans diverse manieren om je geld wél te laten renderen. Beleggen op de beurs bijvoorbeeld, al is hier wel enige kennis van zaken noodzakelijk. Voor heel wat investeerders vormt vastgoed de ideale oplossing. Resultaten uit het verleden vormen geen garantie voor de toekomst, maar sinds 2005 steeg de (nominale) waarde van huizen in Vlaanderen met gemiddeld 4 procent per jaar. Dat brengt dus heel wat meer op dan geld op een spaarboekje …

Lening als hefboom

Misschien denk je dat investeren in vastgoed alleen voor miljonairs is weggelegd. Uiteraard moet je een aanzienlijk bedrag kunnen missen om bijvoorbeeld een tweede huis of appartement te kopen. Maar met een woonkrediet geraak je al een heel eind. Koop je een tweede huis of appartement om bijvoorbeeld te verhuren, dan vraagt de bank een eigen inbreng van minimaal 20 procent. In een beperkt aantal dossiers is er zelfs geen eigen inbreng nodig.

Een hypothecaire lening is niet alleen nuttig voor wie het bedrag niet volledig zelf kan betalen. Ook doorgewinterde investeerders met een groot eigen vermogen doen frequent een beroep op leningen om voor een hefboomeffect te zorgen. Door met geleend geld een opbrengst te halen die groter is dan de interest op het geleende geld, haal je meer rendement uit je eigen vermogen. Dankzij de lage rente en goedkope leningen is het vandaag meer dan ooit interessant om het hefboomeffect te gebruiken en te investeren in vastgoed.

 

Zoek je een interessant project om te investeren? Bekijk hier de nieuwe projecten van LOYD of neem contact op om jouw plannen te bespreken.

Waarom vastgoed een slim alternatief is voor je spaarrekening
Terug naar overzicht
Blijf op de hoogte