Wat je moet weten over de wet-Breyne of woningbouwwet

Wat je moet weten over de wet-Breyne of woningbouwwet

Beseffen dat je woning in aanbouw nooit afgewerkt zal worden omdat de aannemer of projectontwikkelaar de boeken heeft neergelegd, is een nachtmerrie voor elke toekomstige huiseigenaar. Gelukkig ben je beschermd door de wet-Breyne of woningbouwwet. Maar wat houdt die precies in?

Wat?

De wet-Breyne regelt de woningbouw in België en biedt de bouwer van een huis en de koper van een te bouwen woning (verkoop op plan, aanneming sleutel-op-de-deur) een uitgebreide bescherming op verschillende vlakken. Zo moet de toekomstige eigenaar volledige en correcte informatie krijgen. De bepalingen van de wet zijn dwingend en er kan niet van afgeweken worden.

Schriftelijke overeenkomst

De woningbouwwet garandeert de toekomstige eigenaar onder meer:

Het voorschot bedraagt maximaal 5 procent van de totaalprijs en mag pas na het sluiten van de overeenkomst betaald worden.

Strikte betalingsmodaliteiten: het saldo wordt betaald in schijven en mag niet hoger liggen dan de prijs van de al uitgevoerde werken.

De verkoper moet de totaalprijs van de overeenkomst vooraf vaststellen, in de overeenkomst opnemen en naleven.

De oplevering gebeurt verplicht in twee fasen. Er zit minimaal één jaar tussen de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering van de woning.

De verkoper moet een verplichte waarborg voorzien van hoogstens 100 procent.

De verkoper is niet alleen aansprakelijk voor verborgen gebreken, maar blijft ook tien jaar aansprakelijk voor zware, zelfs zichtbare gebreken. Deze aansprakelijkheid start na de definitieve oplevering.

Naast een algemene informatieverplichting wordt van de notaris en de architect een bijzondere tussenkomst en controle verwacht.

Voorwaarden

Er zijn echter een aantal voorwaarden om de wet te laten gelden:

Het gebouw is hoofdzakelijk bestemd voor huisvesting: commerciële gebouwen en vakantiewoningen vallen er dus niet onder.

Alle werkzaamheden moeten door één aannemer of promotor gebeuren: als je beslist om met verschillende aannemers te werken of bijvoorbeeld de loodgieterij door een andere te laten uitvoeren, dan is de wet-Breyne niet van toepassing.

Je moet één of meerdere stortingen doen vóór het einde van de werken.

Interesse in een nieuwe woning? Bekijk hier de nieuwe projecten van LOYD of neem contact op om jouw bouwplannen te bespreken.

Wat je moet weten over de wet-Breyne of woningbouwwet
Terug naar overzicht
Blijf op de hoogte