Verlaagd btw-tarief maakt slopen en heropbouwen interessanter

Verlaagd btw-tarief maakt slopen en heropbouwen interessanter

Om mensen met bouwplannen een duwtje in de rug te geven, betaal je sinds 1 januari 2021 in heel België maar 6% btw bij een wederopbouw van een afgebroken pand. De regeling geldt op de constructiewaarde van je nieuwe en enige gezinswoning, nog tot eind 2022. Zo kun je momenteel een groot voordeel doen.

Normaliter bedraagt de btw op een nieuwbouwconstructie 21%. Er bestond wel al enkele jaren een regelgeving waardoor je in 32 centrumsteden slechts 6% btw moest betalen bij sloop en heropbouw. Deze korting blijft bestaan, maar het verlaagde tarief van 6% btw wordt nu uitgebreid naar het hele Belgische grondgebied.

Een voorbeeld maakt duidelijk hoeveel je hierdoor bespaart. Voor een huis of appartement dat normaal 363.000 euro (300.000 + 21% btw) kost, betaal je sinds 1 januari 2021 slechts 318.000 euro (300.000 + 6 % btw). Jouw voordeel: 45.000 euro.

Enkele voorwaarden

De nieuwe maatregel wordt gekoppeld aan enkele sociale voorwaarden. Ze geldt alleen voor de enige en eigen gezinswoning. Tweede verblijven en woningen om te verhuren, komen dus niet in aanmerking. Bovendien moet de woning gedurende vijf jaar in het bezit blijven van de eigenaar en mag de maximale bewoonbare oppervlakte 200 m² bedragen.

De functie van het oude gebouw maakt geen verschil. De nieuwbouw hoeft ook niet op precies dezelfde plaats te staan. Vereist is wel dat de nieuwe woning opgetrokken wordt op hetzelfde kadastraal perceel als datgene waarop het af te breken pand zich bevindt.

Nuttige info voor nieuwbouw

Er is nog goed nieuws! Niet alleen particulieren die een huis willen slopen en heropbouwen, kunnen van deze btw-verlaging genieten. Wanneer je een huis of appartement koopt dat door LOYD gebouwd wordt op de plaats van een oud gebouw, kun je als koper mogelijk ook van deze nieuwe maatregel genieten.

Voor projecten die al van start gegaan zijn, is er trouwens nog tijd tot 31 maart 2021 om de nodige formaliteiten in orde te brengen, zodat ook die van het verlaagde btw-tarief kunnen genieten. Een nieuwbouwwoning of -appartement kopen wordt financieel dus uiterst voordelig!

Verlaagd btw-tarief maakt slopen en heropbouwen interessanter
Terug naar overzicht
Blijf op de hoogte