Dubbele lasten bij je nieuwbouw? Zo pak je dat aan!

Dubbele lasten bij je nieuwbouw? Zo pak je dat aan!

Eindelijk is het zover: de bouw van je droomhuis is begonnen. Totdat je nieuwbouwwoning klaar is, moet je natuurlijk wel ergens wonen. Hoewel sommige mensen misschien intrekken bij vrienden of familie, wil jij misschien liever in je huidige appartement of huis blijven wonen. Op dat moment betaal je dan jouw huidige huur- of hypotheeklasten, maar betaal je ook al voor je nieuwbouw. Hoe pak je deze dubbele afbetaling aan?

Nog enkele maanden en je kan eindelijk in je nieuwbouwwoning trekken. Om jouw project te kunnen financieren, heb je waarschijnlijk een hypothecaire lening bij een kredietverstrekker afgesloten. Gedurende de looptijd van de woonlening, los je elke maand een deel van jouw lening af en betaal je interesten. De aflossing van deze lening begint echter wanneer de akte bij de notaris is ondertekend. Tijdens de bouw van je huis, betaal je dus ook nog huur voor je huidige appartement of woning, of betaal je zelfs de woonlening voor je huidige eigendom als deze nog niet is afgelost. Hoe kun je de dubbele lasten in zo’n situatie beperken?

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek kan je een groot bedrag lenen, maar ben je niet verplicht om het geleende kapitaal in gelijke delen af te lossen. Je betaalt wel maandelijks rente tijdens de looptijd van de lening, maar het volledige kapitaal betaal je pas terug op het einde van het krediet. Een aflossingsvrije hypotheek kan zo een oplossing zijn als je nog huur moet betalen voor je huidige huis of appartement, en je terwijl ook al betaalt voor je nieuwbouw.

Het overbruggingskrediet

Soms gebruiken mensen de opbrengsten van het verkopen van hun oude huis voor het financieren van hun nieuwe woning of nieuwbouw. Maar wat als je oude huis nog niet verkocht is? In zo’n geval kan je een overbruggingskrediet overwegen! Dit krediet zorgt ervoor dat je geld kan lenen over een korte periode, en dus de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je oude woning kan overbruggen.

Bij een overbruggingskrediet betaal je het geleende bedrag niet maandelijks af (zoals bij een hypothecaire lening). Afhankelijk van de kredietgever, betaal je wel (meestal maandelijkse) interesten tijdens de looptijd van de lening. Het volledige bedrag betaal je pas terug als je oude woning verkocht is. Het kan ook dat je met je kredietgever een uiterste terugbetalingsdatum afspreekt. In beide gevallen moet je hoe dan ook het geleende bedrag in één keer terugbetalen.

Een overbruggingskrediet is zo eigenlijk een aflossingsvrije hypothecaire lening, maar is enkel mogelijk voor mensen die een eigen huis of appartement hebben.

Overweeg je een overbruggingskrediet om je dubbele lasten te beperken? Informeer je dan goed over de verschillende looptijden, terugbetalingen, bijkomende kosten en rentevoeten. Ondanks de vaak hogere rentes voor dit soort krediet, geniet je wel van wat financiële ademruimte en heb je tijd om de juiste koper voor jouw huis te vinden!

Hypothecaire lening overdragen

Is de bouw van je nieuwe woning gestart, maar is de hypothecaire lening van je oude woning nog niet afgelost? Dan kan je jouw bestaande hypothecaire lening via de bank overdragen naar je nieuwbouw. Een hypotheekoverdracht of pandwissel is financieel interessant om verschillende redenen. Ten eerste vermijd je de kosten die normaal gezien komen kijken bij het afsluiten van een nieuwe hypothecaire lening. Daarnaast betaal je ook geen wederbeleggingsvergoeding aan de kredietverstrekker, wat wel het geval zou zijn als je jouw oude lening vervroegd terugbetaald om een nieuwe af te sluiten. Verder kan je bij sommige banken ook onderhandelen over de voorwaarden van je bestaande lening, bijvoorbeeld over de rentevoeten. Uiteraard zijn er ook bij de overdracht van je bestaande hypotheek kosten, maar deze zullen in vele gevallen lager liggen dan bij het afsluiten van een nieuwe woonlening.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met TopCompare.be.

Interesse in een nieuwe woning? Bekijk hier de nieuwe projecten van LOYD of neem contact op om jouw bouwplannen te bespreken.

Dubbele lasten bij je nieuwbouw? Zo pak je dat aan!
Terug naar overzicht
Blijf op de hoogte