Grondstoffen worden duurder: wat zijn de gevolgen voor nieuwbouw?

Grondstoffen worden duurder: wat zijn de gevolgen voor nieuwbouw?

Net als bij energie en voeding gaan ook de kosten voor bouwmaterialen door het dak. Dat blijft uiteraard niet zonder gevolgen voor de prijzen van nieuwbouw. Hoe gaat projectontwikkelaar LOYD hiermee om? En welke bescherming geniet je als klant?

Sinds corona waren de prijzen van onder meer hout, staal, polyurethaanisolatie en bakstenen al fors gestegen. En dan moest de uitbraak van de oorlog in Oekraïne eind februari nog komen, met grote prijsstijgingen voor aluminium, beton en glas tot gevolg. Sommige producten worden in lagere aantallen gemaakt door de hoge energieprijzen, andere grondstoffen komen direct uit het conflictgebied en zijn hierdoor nog schaarser.

Een hele uitdaging dus voor bouwbedrijven zoals LOYD. 85 procent van de bouwbedrijven klaagt over stijgende prijzen sinds het conflict, zo blijkt uit een studie van sectorfederatie Bouwunie. Het gevolg is dat bouwen duurder wordt. “Door de stijgende kosten voor bouwmaterialen en energie komen er ongetwijfeld prijsstijgingen voor nieuwbouw”, bevestigt Kelly Dossche, bestuurder van LOYD.

Prijsherziening

“De basisprijs ligt vast bij ondertekening van het compromis. De datum van het compromis en het basisbedrag zijn essentieel in het bepalen van de herziening. Zo’n herziening kan trouwens zowel positief als negatief evolueren”, aldus Kelly Dossche. De wet-Breyne, die nieuwbouwkopers beschermt, verplicht dat de totaalprijs vooraf wordt vastgelegd, maar het is mogelijk om de prijs te herzien onder bepaalde voorwaarden.

Als dat contractueel bepaald is, kan de bouwpromotor de prijs na verloop van tijd nog aanpassen. “Omdat nieuwbouwprojecten gemakkelijk twee à drie jaar duren, is in de meeste contracten zo’n clausule opgenomen dat de prijs herzienbaar is”, zegt Kelly Dossche.

De prijzen kunnen dus aangepast worden, wat bij LOYD op een transparante manier gebeurt. Om jou als klant prijszekerheid te bieden, werkt LOYD indien mogelijk met een maximaal stijgingspercentage of vast bedrag in de herzieningsclausule. Dat betekent dat vooraf is vastgelegd in welke mate de prijs kan evolueren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Kelly Dossche: “Klanten weten uiteraard graag waar ze aan toe zijn als ze een huis of appartement bij ons kopen. Bij een verkoop op plan gebeurt de betaling van de woning in schijven, in functie van de voortgang van de werken. Een eventuele prijsherziening zal daarin verrekend worden.”

Lenen blijft interessant

Wanneer je bij de bank een lening afsluit voor een bouwproject is het natuurlijk belangrijk om de totale verkoopprijs te kunnen inschatten. Door de prijsschommelingen is het aan te bevelen om binnen je budget iets meer marge te voorzien voor eventuele verhogingen of extra kosten. Gelukkig staan de tarieven voor hypotheekleningen nog altijd op een historisch laag niveau, waardoor het interessant blijft om te lenen voor jouw bouwproject. En net als bij de maximale prijsherziening, word je beschermd wanneer je een hypotheeklening met variabele rente afsluit: die kan maximaal verdubbelen tijdens de looptijd. Laat je dus vooral niet tegenhouden om jouw bouwplannen vandaag nog in gang te zetten.

Heb je bouwplannen? Neem dan zeker contact op, want wij maken jouw woondromen graag werkelijkheid.

Grondstoffen worden duurder: wat zijn de gevolgen voor nieuwbouw?
Terug naar overzicht
Blijf op de hoogte