Stijgende energieprijzen maken nieuwbouw nog voordeliger

Stijgende energieprijzen maken nieuwbouw nog voordeliger

Wie deze winter een slecht geïsoleerde woning moet verwarmen, zal het merken aan de energiefactuur. Terwijl de verwarmingskosten voor de energiecrisis gemiddeld 37 euro per maand lager waren in een nieuwbouw dan in een oude woning, is dit verschil nu gestegen tot 497 euro. En dat is niet de enige reden waarom het zeer interessant is om voor nieuwbouw te kiezen.

“Nieuwbouw is vandaag ontzettend energie-efficiënt met hernieuwbare energie en een hoge isolatiegraad. Ook blijken warmtepompen al vaak de voorkeur te krijgen op fossiele energiebronnen. Nieuwbouw neemt dus een voortrekkersrol. En dat is niet alleen goed voor de huidige energiekosten van de bewoners, maar ook al conform met de doelstelling van de Vlaamse regering om binnen één generatie al onze woningen fossielvrij te maken”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen, vroeger bekend als Confederatie Bouw.

Je bespaart op energie

Zonnepanelen, een warmtepomp, vloerverwarming: in een nieuwbouw kies je de beste oplossingen. Bij Loyd heb je bovendien de mogelijkheid om het E-peil verder te optimaliseren. Op die manier kun je het energieverbruik drukken. En al die ingrepen maken een groot verschil.

De federatie van bouwbedrijven becijferde het voordeel op de energiefactuur voor een nieuwbouw. Voor de crisis bedroegen de maandelijkse verwarmingskosten 94 euro voor een oudere woning en 57 euro voor een recente woning, volgens Embuild Vlaanderen. Dat is een verschil van 37 euro per maand. In april 2022 was dit al 430 euro voor een oudere woning en 92 euro voor een recente woning. Verschil: 212 euro per maand. In september steeg dit verder naar 704 euro voor een oudere woning en 207 euro voor een recente woning. Verschil: maar liefst 497 euro per maand.

“In plaats van 497 euro per maand extra te moeten betalen aan je energieleverancier, zou je voor dit bedrag een lening van 90.000 euro op twintig jaar kunnen aangaan. Dat is 90.000 euro die je bijkomend kunt investeren in de waarde van je nieuwbouwwoning, in plaats van die te moeten afgeven aan jouw energieleverancier”, aldus Marc Dillen. Iedereen hoopt uiteraard dat de energiekosten weer zullen dalen, maar nieuwbouw zal altijd in het voordeel blijven. En niet alleen de energiekosten pleiten in het voordeel van nieuwbouw.

Je kiest zelf, onder begeleiding

Wil je een woning die 100 procent voldoet aan jouw persoonlijke noden en smaak, dan is nieuwbouw de beste optie. Je kiest alles zelf. En met een bouwpartner zoals Loyd kun je toch een beroep doen op jarenlange ervaring om het beste resultaat te bereiken. Welke materialen kies je het best? Wat is de ideale indeling van de plattegrond? Loyd begeleidt je van het eerste ontwerp tot de laatste steen en weet bij welke aannemers je het meeste waar voor je geld krijgt.

Je hebt geen zorgen

Aan een oude woning heb je regelmatig kosten, ook wanneer het je niet goed uitkomt. De badkamer is versleten, de keukentoestellen zijn verouderd, de vloer is helemaal uit de mode of het dak moet hersteld worden. Een nieuwbouw vergt een aanzienlijke startinvestering, maar geeft je meteen jarenlange gemoedsrust. Natuurlijk zijn er nog kleine onderhoudskosten (zoals het ventilatiesysteem), maar de grote onverwachte kosten en bijhorende zorgen blijven je bespaard. Het is de missie van Loyd om kwaliteitsvolle en energiezuinige woningen te bouwen waarvan je jarenlang kunt genieten.

Interesse in een nieuwe woning? Bekijk hier de nieuwe projecten van Loyd of neem contact op om jouw bouwplannen te bespreken.

 

Stijgende energieprijzen maken nieuwbouw nog voordeliger
Terug naar overzicht
Blijf op de hoogte