Het beste EPC-label voor jouw woning? Kies voor nieuwbouw

Het beste EPC-label voor jouw woning? Kies voor nieuwbouw

Een gunstig energieprestatiecertificaat (EPC) is belangrijker dan ooit. Koop je een oudere woning met E- of F-label, dan ben je sinds dit jaar verplicht om te renoveren. Door meteen te kiezen voor nieuwbouw, vermijd je deze horde én geniet je van nog meer voordelen.

De Vlaamse overheid heeft op 1 januari 2023 een renovatieverplichting ingevoerd voor residentiële gebouwen. Eengezinswoningen en appartementen met een EPC-label E of F die vanaf dit jaar aangekocht worden, moeten hierdoor gerenoveerd worden naar label D of beter. Daarvoor krijg je als nieuwe eigenaar maximaal vijf jaar de tijd na de aankoop. De weg naar een gunstig E-peil is vaak lang en duur, maar met een nieuwbouw vermijd je dit traject.

Altijd laag E-peil

Projectontwikkelaar Loyd maakt van een goede EPC-waarde een prioriteit. Bij Loyd zijn alle nieuwbouwhuizen en -appartementen Bijna-EnergieNeutraal, met een E-peil lager dan of gelijk aan E20. Wil je het E-peil nog verder optimaliseren? Dat is perfect mogelijk. Zulke investeringen verhogen de prijs, maar lonen op lange termijn.

Lagere energiekosten

Omdat je nieuwe technieken gebruikt, is je huis of appartement energiezuiniger. En dat voel je maand na maand aan je energiefactuur. Kies je voor een nieuwbouw, dan bespaar je in bepaalde gevallen tot 497 euro per maand, zo becijferde sectorfederatie Embuild Vlaanderen enkele maanden geleden. Geld dat je beter besteedt aan een lening voor een woning met de nieuwste energievoorzieningen.

Mooie korting op onroerende voorheffing

Tot voor kort kreeg je gedurende vijf jaar een aantrekkelijke korting op de onroerende voorheffing die je elk jaar betaalt voor je energiezuinige nieuwbouw: 50 procent met een E-peil van maximaal E20 en zelfs 100 procent bij maximaal E10. Die regelgeving is nog wel van toepassing op lopende projecten, maar bij omgevingsvergunningen aangevraagd vanaf 1 januari 2023 geldt een extra voorwaarde: er is alleen nog een vermindering bij nieuwbouw met een voorafgaande sloop.

Hogere herverkoopwaarde

Tot slot heeft investeren in nieuwbouw nog een belangrijk voordeel. Op de immomarkt is een duidelijke evolutie merkbaar: energiezuinige woningen zijn in 2022 sterker in prijs gestegen dan minder goed geïsoleerde woningen. Ze geraken bovendien sneller verkocht dan woningen met een minder goed EPC-label. Potentiële kopers hechten dus steeds meer belang aan de energiezuinigheid. En daar pluk jij sowieso de vruchten van mocht je je nieuwbouw willen verkopen of verhuren.    

Interesse in een energiezuinige nieuwbouw? Bekijk hier de nieuwe projecten van Loyd of neem contact op om jouw bouwplannen te bespr

Het beste EPC-label voor jouw woning? Kies voor nieuwbouw
Terug naar overzicht
Blijf op de hoogte